Elintarviketeollisuus
Suomen ympäristökeskuksen mukaan elintarvike- ja juomateollisuus on yksi suurimmista syistä ympäristölle haitallisten ravinteiden ja epäpuhtauksien esiintymiseen. Esimerkiksi vuonna 2014 teollisuus aiheutti Suomessa lähes 650 tonnia jätevettä. Koska kuormitus on kasvanut, tehokkaasta jäteveden käsittelystä ja lietteen hallinnasta on tullut pakollista paikoissa, joissa prosessit jättävät runsaasti epäpuhtauksia sisältävää jätevettä.
Yksi Owatecin keskeisistä tavoitteista on tarjota ympäristöystävällisiä ja tehokkaita vedenkäsittely- ja lietteen hallintaratkaisuja teurastamoille ja kalanjalostusteollisuudelle. Tutkimus alkoi yli kymmenen vuotta sitten, ja nyt aktiivisia projekteja voidaan löytää jo ympäri Suomea.
teurastamo
Ympäristöystävällinen ja kustannustehokas jätevedenkäsittely teurastamon vaihteleviin virtaumiin.
Haasteet:
- Korkeat kiintoainepitoisuudet
- Vaihtelevat virtaumat
- Rajallinen tila, eikä mahdollisuutta inframuutoksiin
Vedenkäsittely tavoitteet:
- Parannettu ympäristövastuu
- Kiintoaineen sekä COD – pitoisuuden väheneminen yli 50%
- Optimoitu vedenkäsittely muuttuviin tarpeisiin
Kalajalostamo - Hätälä Oy
Optimoitu jätevedenkäsittely ja lietteen hallinta kiertotaloutta tukevalla ratkaisumallilla.
Haasteet:
- Korkeat jätevesikustannukset
- Laajamittaiset viemäriverkoston tukokset
Vedenkäsittely tavoitteet:
- Parannettu ympäristövastuu
- COD – pitoisuuden väheneminen yli 50%
- Vuosittaiset säästöt vedenkäsittelykustannuksissa
lipeäkala tuotantolaitos - Hätälä Oy
Kausiluontoiset vedenkäsittelyratkaisut syrjäisille kohteille.
Haasteet:
- Syrjäinen sijainti ja rajoitettu infrastruktuuri
Vedenkäsittely tavoitteet:
- Ympäristövastuun parantaminen
- Kustannustehokkaat kausiluonteiset prosessit