Vedenkäsittely kalajalostamossa

Owatec tarjoaa kustannustehokkaan ratkaisun jäteveden käsittelyyn Hätälä Oy:n päätoimipaikalle, mikä sijaitsee Oulussa. Hätälä käsittelee vuosittain noin 18 miljoonaa kiloa kalaa, minkä seurauksena syntyy jopa 1000 tonnia kiintoainetta.

Lähtötilanne

Ennen nykyistä vedenkäsittelyä toimipaikalla ei ollut erillistä vedenkäsittelyä, vaan tuotannosta aiheutuvan jäteveden vastaanotti paikallinen jätevesilaitos. Tämä aiheutti mm. seuraavia haasteita yritykselle

  • Korkeat jätevesimaksut
  • Laajamittaiset tukokset alueella

 

Ratkaisuna Owatec Palvelusopimus

Owatecin ja Hätälän yhteistyö alkoi vuonna 2018, kun jätevedenkäsittelyä piti kehittää kalajalostamon toiminnan laajentuessa. Ratkaisu tähän on Owatec Palvelusopimus sisältäen tarvittavan laitteiston, asiantuntijapalvelun sekä huollot.

Tällä hetkellä käytössä olevat modulaariset laitteistot:

  • OwaPre – esikäsittely-yksikkö
  • OwaMobile – kemikalointiyksikkö
  • OwaDAF – flotaatioyksikkö (12m merikontti, virtauskapasiteetti jopa 300 m3/h)
  • OwaGtube – geotuubisuodatus lietteenkäsittelyyn

Toimintaa ylläpidetään automaation ja etävalvonta, sekä -kontrollin avulla, mikä mahdollistaa optimoidut prosessit vaihteleville virtausmäärille ympärivuorokautisesti.

Käsiteltävä vesi on elintarviketeollisuudelle tyypillistä, paljon kiintoainetta ja rasvoja sisältävää jätevettä. Ympäristöystävällisen käsittelyn ansiosta asetetut tavoitearvot on saavutettu erittäin hyvin tuloksin mahdollistaen yritykselle välittömät säästöt vedenkäsittelykuluissa.

Käsittelyn jälkeen vesi voidaan ohjata maahan, ja erotettu kiintoaine jatkojalostetaan biokaasulaitoksella.

 

”Owatecin jätevedenkäsittelylaitteistot ovat innovatiivisia ja käsittelyprosessi on toiminut moitteetta. Olemme saavuttaneet säästöjen lisäksi alhaisemmat päästötasot.”

Riku Isohätälä, Hätälä Oy